Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Ενεργοί πολίτες για την ανατροπή στο Περιστέρι!

Οι φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές σηματοδοτούν πρωτόγνωρες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές σε ότι αφορά τόσο το τοπικό επίπεδο όσο και αυτό της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Είναι οι πρώτες εκλογές που διεξάγονται υπό το καθεστώς του Μνημονίου και του Καλλικράτη. Πρόκειται για δύο συμπληρωματικά πολιτικά σχέδια (ουσιαστικά ο Καλλικράτης επιχειρεί να υλοποιήσει τις πολικές του Μνημονίου στο πεδίο της αυτοδιοίκησης) που δεν αλλάζουν απλώς τον χάρτη της Ελλάδας. Το νέο διοικητικό μοντέλο έχει σαφή στόχο να μετατρέψει τους δήμους και τις περιφέρειες σε οργανισμούς που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και όχι για την εξυπηρέτηση των αναγκών των τοπικών κοινωνιών. Ας μην ξεχνάμε πως οι βασική ρύθμιση που προβλέπει ο Καλλικράτης είναι η μείωση των κρατικών δαπανών σε ποσοστό που ξεπερνά το 20%.
Ο δήμος Περιστερίου αποτελεί ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμά μιας σειράς δήμων που κατοικούνται κυρίως από εργαζόμενους, ενός δήμου με λαϊκά χαρακτηριστικά και σημαντική ιστορία κοινωνικών αγώνων. Η τωρινή διοίκηση του δήμου συμπεριφέρεται με τρόπο που στην πράξη αγνοεί τα πραγματικά προβλήματα του δήμου, τα οποία πρόκειται να πολλαπλασιαστούν με τις επερχόμενες μειώσεις των δαπανών που προορίζονται για τους δήμους και τις κοινωνικές λειτουργίες αυτών (σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, και μια σειρά ακόμα υπηρεσίες). Ο κ. Παχατουρίδης ασκεί πολιτική μέσω έργων βιτρίνας, κάνει κινήσεις εντυπωσιασμού σε σχέση με το ζήτημα των απόρων που κινούνται στο πλαίσιο της φιλανθρωπίας και σε πολλές περιπτώσεις υπονομεύει χώρους πρασίνου (ιδίως το άλσος Περιστερίου) για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών και εργολάβων.
Οι φετινές εκλογές για τον δήμο μας βρίσκουν ανανεωμένους και πιο έτοιμους για την εκλογική αναμέτρηση. Η δημοτική μας κίνηση έχει πλαισιωθεί για πρώτη φορά από μια σειρά πολιτικών δυνάμεων που περιλαμβάνουν όλες τις συνιστώσες του Σύριζα και ανθρώπων που προέρχονται από τον σοσιαλιστικό χώρο. Όλοι και όλες μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε το σκηνικό του Περιστερίου. Η εκλογική αναμέτρηση της 7ης Νοέμβρη πρέπει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και στους συμμάχους της που έχουν στόχο την εξόντωση των εργαζόμενων. Θα κάνουμε ότι μπορούμε ώστε το Περιστέρι να ξεφύγει από το αδιέξοδο και να εκφράσει τις ελπίδες για ένα μέλλον με αξιοπρέπεια και κοινωνική αλληλεγγύη. Οι πολύχρονοι αγώνες μας για την υπεράσπιση των αξιών αυτών αποτελούν την καλύτερη παρακαταθήκη.

Σοφία Αλεξοπούλου
Υποψήφια Δήμαρχος Περιστερίου